Mýtus standardního 28-denního cyklu

Vážení,
rozhodla jsem se poslat Vám svou zkušenost s používáním PPR. Jsem vdaná 9 let a PPR jsem se naučila z brožurky od CENAP v Brně, posléze jsem si objednala i učebnice u Vás a byla s nimi velmi spokojena. Ačkoli mi má paní gynekoložka řekla, že budu mít problém s otěhotněním (dlouhé, nepravidelné cykly), obě děti jsme počali (při správném načasování) vždy 1. měsíc. Teď, po 5 letech jsme se rozhodli pro další miminko. Cykly mám pořád dlouhé, ale přesně vím, co a jak funguje, kdy nastupuje hlenový příznak, ovulace je až kolem 20‑23. dne. Opět jsme vše načasovali :-)), a k velkému údivu zmíněné dr. jsem otěhotněla opět 1. měsíc. Paní doktorku jsem upozorňovala, že těhotenství je „mladší“ o 10 dnů, než se normálně počítá, nicméně triple testy mi vzala v 16. týdnu, ačkoli já byla ani ne v 15. Teď už vím, že jsem měla odmítnout, nebo si trvat na pozdějším odběru krve. Výsledky dopadly špatně, nicméně na genetickém ultrazvuku vše v pořádku. Moc mě mrzí a jistě i Vy s tím máte mnoho zkušeností, že nás ženy používající PPR a znající dokonale své tělo, neberou lékaři jako partnery. Jen pro doplnění – pan Doc. P., který mi genetický ultrazvuk dělal, shledal stáří plodu přesně podle mého výpočtu. Moc jsem přemýšlela, k čemu to vše bylo, Bůh přece vždy má nějaký důvod. Možná mám teď ideální možnost, když o tom mluvím se svými nevěřícími kamarádkami, zmínit PPR, že mi to v téhle situaci moc moc pomohlo atd. Ne vždy se o tom lehce mluví. Nyní jsem na konci 5. měsíce a na mimi se moc těšíme. Přeji Vám mnoho úspěchů ve Vaší nelehké práci. S pozdravem, M. O.

Opakovaně se stává, že gynekologové odmítají brát STM záznamy našich členek vážně. Trvají tvrdošíjně na tom, že se věk dítěte a odhad data porodu vypočítává podle ženou udaného data prvního dne poslední menstruace. Používají tabulky založené na pravidlu dr. Nägeleho z 19. století, které předpokládá, že k ovulaci a potažmo k početí došlo 14. dne cyklu. Musíme mít pro tyto gynekology pochopení. Na univerzitě se nenaučili nic o STM. Počet žen, které používají tuto metodu je žel mizivý; gynekolog se setkává s takovou ženou asi jednou za pár let. Pro ostatní ženy je Nägeleho pravidlo nejpřesnějším způsobem odhadu, který je k dispozici.

Mýtus 28-denního cyklu

Navíc je patrně rozšířeno,co Dr. Rötzer označoval jako mýtus  standardního 28-denního cyklu s ovulací 14. dne. Sám ukazoval mnoho plodných cyklů, které této představě neodpovídaly. Naše dopisovatelka je klasický případ. Její cykly jsou zřejmě pravidelně delší než ta „norma“ 28-denního cyklu, a ovulace bývá o 6 až 9 dní později než očekávaný 14. den. Pro plodnost cyklu není rozhodující jeho délka, ale skutečnost, zda dojde k ovulaci, či nikoli. Gynekologové ovšem neočekávají, většinou oprávněně, že má nějaká žena odborné znalosti průběhu svých cyklů, jako uživatelky STM, které případně mají leta praxe. Proto nejsou ochotní brát tvrzení takových žen o termínu početí vážně.

Jak postupovat?

Žena, která používá STM, ví, že lze věk dítěte a předpokládaný termín porodu určit přesněji podle

Premova pravidla: 1. den trvalého teplotního vzestupu – 7 dnů + 9 měsíců.ultrazvuk

Když žena zjistí, že 1. dnem vzestupu je např. 23. den cyklu (a nikoli 14. den), vypočítá který den by byl prvním dnem cyklu, kdyby byl 23. den cyklu 14. dnem. V tomto případě je to 10. den cyklu (23-13 = 10). Žena udá datum 10. dne cyklu pro pana doktora jako upravený první den menstruace. Tento den bude zapsán do všech papírů a do počítače a bude tím neměnitelný!
Protože ale máme povinnost mluvit pravdu a chceme naše gynekology vzdělávat, může žena ukázat panu doktorovi své STM záznamy, případně při druhé návštěvě, a zkusit mu vysvětlit okolnosti. Pokud by měl někdo skrupule kvůli otázce morálnosti tohoto postupu, chtěl bych čtenáře upozornit, že je opravdu důležité, aby lékaři měli pokud možno pravdivé údaje o stavu vývoje dítěte. Jinak bude první ultrazvuk ukazovat, že je dítě příliš malé na svůj věk, jak např. píše naše dopisovatelka, a lékař bude nutit ženu k nepotřebným testům. Matka rozhodnutá nenechat své dítě zabít umělým potratem by měla odmítat triple test, který je zbytečný, a rozhodně všechny invazivní testy, jako vyšetření plodové vody, placenty nebo krve pupeční šňůry, které mají asi 2% riziko zranění dítěte a 1% (!) riziko úmrtí dítěte spontánním potratem. Chyby v odhadu stavu vývoje dítěte působí matkám zbytečný stres. Nejspíše bude gynekolog vyžadovat i předčasně indukovaný porod. To všechno je pro matku nepříjemné a pro dítě případně nebezpečné.

Příkladem otěhotnění při opožděné ovulaci je následující záznam ze sbírky Dr. Rötzera. Tato žena mívá cykly normální délky, ale s opožděnou ovulací a tím zároveň krátkou luteální fází. Případná nedostatečná délka luteální fáze mohla být důvodem, proč se jí dříve nedařilo otěhotnět. V tomto cyklu, ve kterém došlo k ovulaci ještě později než obvykle, otěhotněla. Důvodem opoždění ovulace byla zřejmě cesta do ciziny, která působila stres. Organizmu se teprve při třetím pokusu podařilo ovulovat (viz tři hlenové epizody).

Zkuste hodnotit záznam. S předpokladem, že žena neměla před 8. dnem cyklu hlen, jaká je délka hlenové epizody pro účel rozhodování používání pravidla posledního suchého dne? Jaké datum by měla žena hlásit svému lékaři jako upravený „první den poslední menstruace“ s předpokladem, že lékař nemá znalosti o STM?

long_cycle