Průběh návratu plodnosti po porodu a další těhotenství

Výstupy z dotazníku „Návrat plodnosti po porodu, kojení, přirozené metody, intimita“, 2. část

 

Když na kurzech mluvíme o návratu plodnosti po porodu, zdůrazňujeme, že první cykly často vykazují určité typické nepravidelnosti oproti cyklům před otěhotněním:

  • bývají delší
  • ovulace bývá opožděná
  • luteální fáze je často zkrácená
  • častěji se mohou objevovat anovulační cykly, resp. krvácení, kterému nepředcházela ovulace a které tedy není skutečnou menstruací
  • během 3-5 cyklů se zpravidla vše vrátí k normálu

V dotazníku byla podrobnější data k délce cyklů před a po porodu celkem u 50 odpovědí (některým respondentkám se ještě nevrátily cykly, některé ženy neznaly STM ani jinou přiozenou metodu, některé využívaly hlenovou metodu, takže neměly údaje o vzestupu teplot a některé ženy připsaly, že nestíhaly sledovat nebo že se až do prvního krvácení po porodu spolehly pouze na kojení…).

Délka a průběh prvních cyklů po porodu

Jen u 10% odpovědí byly první cykly kratší než 30 dnů, kratší cykly než před otěhotněním se vyskytly jen ojediněle, plodnost ale dříve nenastupovala – zkrácení cyklu bylo dáno kratší luteální fází. Většina žen měla první cykly po porodu delší než před otěhotněním. Někdy pouze o pár dnů, délka prvních cyklů se často pohybovala kolem 35-40 dnů. V některých případech byly ale nepravidelnosti výrazné, objevily se i cykly o délce více než 60 dnů.

Pouze jediná žena zaznamenala v cyklech po porodu dřívější vzestup teploty, tj. dřívější nástup plodnosti, než v cyklech před otěhotněním. Šlo o třetí cyklus po porodu se vzestupem teploty 13. den a délkou 28 dnů (nejkratší cyklus z období před porodem byl 24 dnů, nejdřívější vzestup teploty 18.den – při tak krátkých cyklech je nejdřívější den vzestupu teploty 18.den docela překvapivý, není ale bohužel možné ověřit správnost zaslaných odpovědí).

Také v délce luteální fáze u prvních cyklů byly velké rozdíly: zatímco některé ženy měly v prvním cyklu luteální fázi velmi krátkou (3-5 dnů), která se postupně vracela k obvyklé délce, byly i ženy, které hned od prvního cyklu měly luteální fázi mezi 12-16 dny.

Závěr: Pouze v jediném cyklu po porodu nastala ovulace dříve než v cyklech před otěhotněním. Všechny ostatní odpovědi potvrzují zkušenost, že cykly po porodu ve srovnání s těmi před otěhotněním bývají spíše delší, s opožděnou ovulací a zkrácenou luteální fází. Situace, že by plodnost nastupovala dříve, než byla žena dosud zvyklá, se i na základě zaslaných odpovědí jeví jako velmi nepravděpodobná. Žena se tedy bez obav může spolehnout na znalosti průběhu cyklů z období před otěhotněním pro určení délky neplodného období na začátku cyklu i v prvních cyklech po porodu. Je ale důležité, aby nezapomínala, že určení neplodného období je možné jen po skutečné menstruaci (takové krvácení, kterému předcházel vzestup bazální teploty). Mnohé ženy na tuto skutečnost zapomínají.

Plánovaní dalšího těhotenství

V další části dotazníku jsme se ptali na to, jaké představy o případném dalším těhotenství páry měly a jakým způsobem toto přání realizovaly. Zajímalo nás, kolik párů se rozhodlo spolehnout se do prvního krvácení po porodu pouze na kojení, ať již jen v prvním půl roce (metoda laktační amenorey – podrobněji v 1. části) nebo po celou dobu, kdy byla žena po porodu bez cyklů. V prvních šesti měsících se pouze na kojení spolehlo 31% žen, po půl roce věku dítěte, resp. až do návratu cyklů se na kojení spolehlo 18% žen. I mezi páry, které předcházely početí popř. měly velmi vážný důvod neotěhotnět, byla početná skupina, která se v této situaci buď v prvním půl roce nebo až do prvního krvácení spolehla na kojení. Podrobněji v tabulce:

Další těhotenství

  • 40 žen (14,5% z 276 odpovědí) uvedlo, že se jim v období návratu plodnosti podařilo otěhotnět
  • dalších 31 žen (11%) také otěhotnělo, ale těhotenství označily jako „neplánované“
  • 18 žen uvedlo, že se jim během kojení nedařilo otěhotnět, i když si miminko přály. Některým z těchto žen se vrátily cykly až po úplném odstavení, některým se při kojení nedařilo otěhotnět i když již měly ovulační cykly. U některých respondentek byla až do úplného odstavení zkrácená luteální fáze.
  • celkem 7 žen (2,5%) znovu otěhotnělo ještě před prvním krvácením po porodu. Dvě z těchto žen si přály znovu otěhotnět, tři ženy označily toto těhotenství jako „neplánované“. Tři z těhotenství byly cca 16-18 měsíců po porodu, u dalších tří chyběla data, po jak dlouhé době žena otěhotněla. Sedmé těhotenství bylo necelých 6 měsíců po porodu u ženy, která ve 4. měsíci dítě odstavila (a až do otěhotnění žádné krvácení nepřišlo) a zároveň zatrhla použití bariérové antikoncepce… Pouze jedna z žen z této skupiny dodržovala zásady ekologického kojení, jedna splňovala vše kromě dostatečného odpočinku, ostatní ženy používaly dudlíky, popř. spalo děťátko odděleně ve vlastní postýlce.

Analýza nečekaných těhotenství

Často se v LPP setkáváme s obavami, že v období kojení žena otěhotní ještě před první menstruací. Dobře to vystihuje jedna z respondentek:

„Po prvom pôrode som zažívala skutočný strach. Nevedala som, kedy mi nabehnú cykly. Obávala som sa neželaného tehotenstva. Intímne objatia boli plné strachu. Informácie o návrate plodnosti som síce mala naštudované. Avšak strach že otehotniem ešte pred prvou menštruáciou bol veľký.“

Navzdory těmto obavám dotazník potvrdil, že i když otěhotnět před první menstruací je možné, není to příliš časté (3 „neplánovaná“ těhotenství před první menstruací / 31 po návratu cyklů). Mnohem častěji ženy nečekaně otěhotněly v prvních nepravidelných cyklech, mnohé zaskočil zejména opožděný nástup plodnosti:

„Ďalšie otehotnenie bolo nečakané, pomýlil nás falošne vyzerajúci vzostup teploty… Až ďalšie objavenie sa hlienu, a ešte vyšší vzostup teploty na 40. deň cyklu ukázalo, že až vtedy prebehlo plodné obdobie. Bolo to prekvapivé aj v tom zmysle, že dovtedy som nikdy tak neskoro nemala v rámci cyklu plodné obdobie. Nevedela som, čo mám čakať a že mám čakať úplne iný obraz hlienu a úplne dlhé cykly.“

Snad i tyto informace alespoň trochu pomohou rozptýlit obavy, které ženy krátce po porodu v období plného kojení, kdy je možnost otěhotnění velmi nízká, zažívají. A třeba se podaří znovu zdůraznit, že první cykly mohou být opravdu velmi jiné, než byla žena dosud zvyklá, a hodnocení je důležité nepodcenit. Ve všech situacích, kdy si nejste jistí, LPP nabízí bezplatné poradenství.

Jitka Nováková

(předchozí část)           (následující část)